2012. július 6., péntek

Petrezselymes finomfőzelék- gluténmentes

Mi mást is főzhetnék ilyenkor nyáron, mint zsenge finomfőzeléket a nyár kincseiből. Ászáron jártam, és szüleimtől kaptam zsenge zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet. A piacon pedig vettem egy nagyszerű roppanós karalábét is. Úgy alakult, hogy szüleim ma meglátogatnak, és ezekből a finomságokból főztem egy finom finomfőzeléket. Rajtam kívül csak édesanya szereti  a családban, egymagának sosem készít. Így most meglepem ezzel a főzelékkel. Hozzá pedig szintén a tőlük kapott cukkinit fogom kínálni rántva. A többieknek persze marad a rántott husi petrezselymes rizzsel, ahogy keresztfiam szereti: kissé ragadósan. Savanyúságként jöhet a friss kovászos uborka (szintén Ászsárról kapott uborkából, panellakás erkélyén érlelve), és uborkasaláta.

Egy evőkanál olajra rádobtam két nagy marék zöldborsót, 6-7 db sárgarépát apróra vágva, 2 szál fehérrépát és egy fél karalábét szintén apróra vágva. Mi az az apró? Hát mint a borsószemek, hogy egyszerre főjenek meg.

Egy deciliter vizet aláöntöttem, sóztam, és fedő alatt megpároltam. Én úgy szeretem, ha még picit roppannak a zöldségek. Amikor elérte ezt az állapotot, felaprított petrezselymet adtam hozzá, és felöntöttem 4-5 dl tejjel. Összeforraltam. 3 dkg gluténmentes étkezési keményítőt kikevertem tejjel, és besűrítettem vele a főzeléket. A keményítő hozzáadása után már nem szabad soká forralni, inkább csak rottyanjon egyet és már kész is. Ha igényel még sót, akkor az mehet bele. A zsenge zöldségek cukortartalma magas, így külön édesítenem nem kellett. Ha viszont öregebb zöldekből készül, akkor nyugodtan édesítsük meg kissé. Ha túl sűrű lenne, akkor higíthatjuk még tejjel. A keményítőtől sokkal selymesebb állaga lesz a főzeléknek, mint ha liszttel készítenénk.