2012. augusztus 11., szombat

Kapros tökfőzelék gluténmentesen

Piac, gyönyörű zöldségek, gyümölcsök. Mit vegyek? Mit főzzek már megint? A lecsó, bármennyire is szeretem, kezd a könyökömön kijönni. :) Na, jó, ez azért túlzás, de minden héten nem ehetek lecsót. Találtam egy őstermelőt, akinél csodás tököcskékre leltem. Kapor van otthon, szüleim kertjéből, az nem is kell. Kiválasztottam egy tököt, akkorát, amiből két adag főzelék elkészülhet. Irány haza.
Irányelvek: rántás nélkül fogom elkészíteni. Nem főzöm agyon szegényt.
Tököt meghámoztam, és mivel elég zsenge volt, benne hagytam a magokat is. Így  nagyjából 50 dkg volt a tök. Lereszeltem nagylyukú reszelőn, mert tökgyalum nincs.

Lábasba tettem, sóztam, és elkezdtem főzni. Nem nyomkodtam ki a levét, hisz abban vannak a vitaminok. Egy pici tejet is öntöttem hozzá, és 10 percig fedő alatt pároltam. Hozzáadtam egy kisebb csokor apróra vágott kaprot.


Közben 1.5 evőkanál gluténmentes étkezési keményítőt kikevertem 1.5 dl tejjel. Hozzáöntöttem a főzelékhez és pikkpakk be is sűrűsödött. Jó sűrű lett, itt lehet vele még játszani egy kis tej hozzáadásával. Kb. 10 dkg natúr joghurtot is kevertem hozzá, épp hogy rottyant egyet és le is vettem a tűzről. A keményítővel nem szabad soká forralni, mert elveszti hatását és visszahígul. Szóval ennyi az egész :) Jó étvágyat!