2014. március 17., hétfő

Teljes kiőrlésű búzalisztből készült lenmagpelyhes-tökmagos kenyér

Most, hogy itthon töltöm napjaimat kisfiam érkezésére várva, van időm sütni (energiám viszont annál kevesebb). Várandósságomra az a jellemző, hogy visszatértem a "vegyes" táplálkozásra. Kezdetben furcsa volt, hogy olyan dolgokat kívántam meg, amiket már évek óta nem. Egyik vasárnap reggel például ellenállhatatlan vágyat éreztem egy kakaós csiga iránt, aztán a sajtos rúd volt a favorit. Megettem a fehér kenyeret is, a fehér liszttel besűrített főzelékeket. Visszatértek a felvágottak, sajtos és a vaj is az étrendembe.
Most, a harmadik trimeszterben, várandósságom 34. hetében már kezdek visszatérni régi jól bevált étrendemhez. Egyszerre nem is bírok sokat enni, hiszen kisfiam felfelé nyomja a gyomromat, és már kívánós sem vagyok. Így gond nélkül ismét nekiláttam a kenyérsütésnek.
55 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet tettem a kenyérsütő gépem üstjébe. Belekevertem 2.5 dkg friss élesztőt elmorzsolva, 1 tk. cukrot, 2 tk sót, 5 dkg lenmagpelyhet, 5 dkg tökmagbelet, 1 dl étolajat. Elindítottam a dagasztó programot és langyos vizet adagoltam a lisztes keverékhez. Kb.másfél bögre kellett a jó állag eléréséhez. 20 percig dagasztott a gép, ekkor kivettem belőle a tésztát, áttettem egy ládaformába (amit előtte sütőpapírral béleltem), majd 20 percig kelesztettem. Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem, kiemeltem a formából,és konyharuhával letakarva hagytam kihűlni.
Pihe-puha finom kenyér lett az eredménye :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése