2012. február 8., szerda

Barackos kölestorta, ahogy én készítem - energiacsökkentett

Szilveszterre készültünk barátaimmal. Az már szinte természetes, hogy az édességgel én készülök a party-kra. Így volt ez most is. Barátaim kívánságára elkészítettem a 2011-es év ország tortáját. Kissé leegyszerűsítettem, mert nem mindenkinek van otthon Zila tortaformája. Energia-csökkentett változatát olvashatjátok itt, de ha valaki cukorral készíti, akkor a glukonont 1:1 arányban helyettesítheti vele.
Nos, 30dkg átmosott hántolt kölest 1 liter forrásban lévő tejben puhára főzünk 1 csipet sóval és 1 csomag Bourbon vaníliás cukorral. Amíg meleg, hozzákeverünk 5 dkg vajat, 20 dkg glukonont. Ebből az alapból 1 kg-ot kimérünk és még melegen hozzákeverünk 3 egész tojást, 15 dkg áttört túrót, 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, és beletöltjük a köleses masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
A karikából kivágjuk a kihűlt tésztát, de visszakapcsoljuk rá a karimát, mert így töltjük majd rá a krémet.
A maradék kölest kihűtjük. Hozzákeverünk 10dkg baracklekvárt (én a saját készítésű, diabetikus lekvárommal készítettem),és enyhén cukrozott barackbefőttből 10 dkg-ot összekockázva. 2.5 dl 30%-os habtejszínt kemény habbá verünk. 20gr-os zselatint elkészítjük a csomagoláson lévő utasítás szerint. A barackos köleshez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínhabot és a zselatint. Ezt az előkészített kisütött tésztára öntjük, és hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
A barackbefőttből 16 szép szeletet vágunk a díszítéshez. A maradék befőttet és 2 dl befőttlevet összeturmixolunk és belekeverünk 1 kis csomagos színtelen zseléport. Felfőzzük.
A megdermedt tortán berajzoljuk a 16 szeletet, és minden szeletből, a krémből kiskanállal kis mélyedést vágunk ki. Ezekbe a kis lyukakba kerül az imént elkészített, még folyós barackzselé. Belekanalazzuk, minden szeletre ráteszünk egy-egy szelet barackot és visszatesszük a hűtőbe.
Csokoládét olvasztunk, és kis rácsokat készítünk belőle sütőpapírra , megdermesztjük. Így könnyen lejön majd a papírról. Vagy sütőpapírból készítünk nyomózsákot vagy nejlonzacsi sarkát kivágva és beletöltve a csokit, tudunk rácsokat készíteni. 16 darab kell, és minden szeletre teszünk egyet.
A karikából kiszedjük, és tálaljuk.
Nyomózsák készítése:  http://vimeo.com/15529199



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése