2012. február 14., kedd

Olyan jó érzés segíteni...

2012. március 3. születésnap. És nem is akármilyen. 20 éves lesz a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya. 

Az 1992 januárja óta működő Osztály a gyermekkori csontvelő-átültetés legnagyobb hazai központja. Az osztályon 20 transzplantációs ágyon évente 30-40 transzplantáció történik. A betegellátás két részlegen és a szakambulancián zajlik. A szakrendelésen ellátott betegek részben a csontvelő-transzplantáció előtti kivizsgáláson ill. az átültetést követő, évekig tartó ambuláns ellenőrzésen megjelenő betegek, részben az egyéb, hematológiai betegségekben szenvedő gyermekek ellátása, gondozása, illetve az immundefektusban szenvedő, vagy immundefektus irányában kivizsgálandó betegek. Éves forgalmuk meghaladja a 2600 esetet.

Az átültetéseket többségében rosszindulatú hematológiai betegségek (akut és krónikus leukémia, limfóma), illetve más rosszindulatú daganatok, csontvelő-elégtelenség, és ritka veleszületett anyagcsere-betegségek és immundefektusok miatt végezték.

A transzplantációs tevékenység mellett az osztályon egyéb hematológiai betegségekben szenvedő gyermekeket is kezelnek. Továbbá, regionális központként több száz veleszületett immundefektusban szenvedő gyermek kivizsgálását és gondozását is végzik.

A vidéki gyermekek és szüleik részére alapítványi működtetésű apartman ház (Démétér Ház) áll rendelkezésre. A betegek az egész ország területéről, de kiemelten Budapestről, valamint Közép-, Dél- és Nyugat-Magyarországból érkeznek.
 
A Démétér Alapítványról

Az Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fájdalmas és kellemetlen kezelések során a legnagyobb segítő erő a szeretet és a törődés. A biztonságérzet, az odafigyelés a beteg számára létfontosságú a rák elleni küzdelemben. A másik fontos dolog a külvilág ragaszkodása, hogy megmutassuk: nem felejtettük el, visszavárjuk a betegséggel küzdő szerettünket. Munkánkkal szeretnénk hozzájárulni a kórházi közeg és közvélemény széles rétegeinek több évtizedes, a betegséggel, kezeléssel és gyógyulással kapcsolatos, gyakran a beteg szükségleteit is figyelmen kívül hagyó beidegződéseinek megváltoztatásához, a humánusabb kórházi lét megteremtéséhez.

A Démétér Alapítvány átvette a Szent László Őssejt Alapítvány szárnyai alatt elindított Démétér Program szakmai feladatait, és a megépülő Démétér Ház fenntartásával és működtetésével kapcsolatos teendőket is ellátja. 2009-ben 3 apartmannal bővítette a Démétér Házat.

A Démétér Házról

A ház 2006-ban épült, térítésmentes szállás biztosítása céljából a budapesti Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak. A ház 9 lakóegységből áll, ebből 1 szoba mozgássérült lakó igényei szerint, 2 mini-konyhával, csecsemőkorú gyermek ellátásához szükséges követelmények szerint került kialakításra. A házban közösségi terek, konyha, mosókonyha, tároló helyiségek szolgálják a gyerekek és a családok kényelmét. A házban kábel tv, telefon, Internet is van.

A Démétér Programról
E program hiánypótló kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen.

2009. augusztusában a Vodafone Alapítvány "Többet érsz…." pályázatának elnyerésével sikerült elindítani programunkat, melynek célja: kinyújtott segítő kézzel enyhíteni a nehézségeket a transzplantáció előtt, alatt és után. A Démétér Program célja, a beteg és családja érzelmi, szociális helyzetének, életkörülményeinek javítása, a felmerülő nehézségek enyhítése. A Démétér Programot az osztály és az alapítvány munkatársai közösen végzik.

További információk: http://demeterhaz.hu/ 

Kollégáim nagyon jól tudják már, bizony szeretek sütni, főzni. Ma megkerestek azzal, hogy a március 3-án tartandó születésnapra készítenék-e valami finomságot a gyermekek részére. Ez nem is lehet kérdés. Nagy öröm számomra, ha segíthetek. És nem csak azért, mert imádok sütni, hanem azért, mert a sütésnél még nagyobb boldogsággal tölt el, ha azt látom, hogy süteményeim mind elfogynak. A csillogó szemek, a porcukros, csokis mancsok látványa, és a morzsák a tálcán... Mi másért lenne érdemes, ha nem ezért... 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése