2012. február 19., vasárnap

Szuzi puncstortája

A puncstorta nálam sokáig mumus volt. Ennek csak az volt az oka, hogy az első tankonyha gyakorlaton ezt kellett elkészítenünk egyik csoporttársammal, és a fondánt picit túlszíneztük. Így csodálatos babarózsaszín helyett pink színű lett, és a tanárnőnek égnek állt tőle a haja.
Egyik ismerősöm kért meg, készítsek a lánya 16.születésnapjára egy puncstortát. És láss csodát, megszületett.
Kettő piskótakarikát sütöttem. Tojásonként 2 dkg lisztet és 2 dkg cukrot mértem ki.
Na de lássuk a 7-tojásos változatot:
A tojásokat szétválasztjuk. Kimérjük a 14 dkg lisztet, átszitáljuk, egy pici sütőport keverhetünk hozzá. 14 dkg cukrot is kimérünk, belekeverünk 1 csomag vanillin cukrot, és az 1/3 részével kihabosítjuk a tojások sárgáját. A fehérjét egy csipet sóval félig felverjük, hozzáadjuk a cukor 2/3 részét és kemény habbá verjük vele. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a sárgájás masszába, és a lisztet is elkeverjük vele. Nagy mozdulatokkal tegyük ezt, igyekezzünk ne lekeverni a habot. A 26 cm-es tortaformát kivajazzuk-lisztezzük és beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

Egy tálcát meghintünk édes morzsával (kekszmorzsával), és a kész piskótát ráfordítjuk. A formában hagyjuk kihűlni. Levesszük róla a formát, kettévágjuk és lekenjük mindkét felét sárgabarack lekvárral. Az alsó felét (ami egyébként majd a torta teteje lesz) tálra rakjuk, és köré kapcsoljuk a tortakarikát.
A 6 tojásból ugyanígy elkészítjük a piskótakarikát 24 cm-es formában. Kihűlés után felkockázzuk, és ketté osztjuk, tálba tesszük.

A puncscukrot is elkészítjük. Fél kg cukrot felforralunk kb 2 dl vízzel, kis ideig főzzük, majd levéve a tűzről, belereszeljük egy citrom és egy narancs héját. Rumaromával ízesítjük, langyosra hűtjük.
Ennek felét ráöntjük az egyik piskótakupacra. A másik felét piros ételfestékkel megszínezzük, és a másik piskótahalomra borítjuk.


 Kézzel mindkettőt átforgatjuk, és az előkészített, lekvárral lekent piskótalapra rádobáljuk felváltva a kockákat.

A másik piskótalapot a lekvárral lekent felével ráfordítjuk, és lepréseljük. Jó, ha egy napot tud préselődni hűvös helyen.

A tortát átfordítjuk, így az alja kerül felülre. Felforralt, hígabb barackízzel megkenjük vékonyan a tetejét és az oldalát is. Megvárjuk, amíg megbőrösödik. 2 csomag dr.Oetker puncs ízű cukormázat (fondán híján) elkészítünk a leírás szerint, és bevonjuk vele a torta tetejét. Az oldalát pedig kekszmorzsával panírozzuk. Díszítést nem igényel, maximum a megmaradt cukormázzal csíkozhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése